Парламентът възложи на  министъра на енергетиката Румен Радев да проведе

...
Парламентът възложи на  министъра на енергетиката Румен Радев да проведе
Коментари Харесай

НС: Енергийния министър да преговоря с Украйна за оборудването за АЕЦ „Белене“

Парламентът разпореди на  министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния с министъра на енергетиката на Украйна  или негов представител за продажба на оборудването, предопределено за плана АЕЦ " Белене ".

Решението беше признато със 155 гласа " за " и 57 " срещу ".

Депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи и " ИТН "  подкрепиха решението. " Против " гласоподаваха от " Възраждане " и " Българска социалистическа партия за България ".

Според признатото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 милиарда лв.. Предвижда се договарянията да се проведат  в 60-дневен период от влизането в действие на решението.  Министърът на енергетиката следва да осведоми Народното събрание за подхванатите дейности и съответните резултати от извършените договаряния.

С днешното решение на Народното събрание се  анулира предходно решение на Народното събрание от 7 юни 2018 година  за обновяване на дейностите по търсенето на благоприятни условия за  създаване на АЕЦ " Белене ” взаимно със стратегически вложител,  на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите за плана АЕЦ " Белене ” в настрана планово сдружение.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР